Kézikönyv az európai városok klímaváltozással kapcsolatos feladatairól és lehetőségeiről

Napjaink egyik legfontosabb globális kihívása a klímaváltozás, amely minden európai város lakosságának életminőségére hatással van. Európa erősen urbanizált része bolygónknak, ahol a lakosság majdnem háromnegyede városokban él.

A városok szerepe elvitathatatlan a klímaváltozás szempontjából, mind a kibocsátások csökkentése, mind az alkalmazkodás terén. A városok felelősek a globális energiafelhasználás és a kibocsátások túlnyomó részéért. Európában pedig az üvegházhatású gázkibocsátás 69%‐a származik a városokból.

Ugyanakkor a városi térségekben koncentrálódnak a kiváltó okok mellett a káros hatások is, melyekkel szemben gyakran sérülékenyebbek is.

A városi szintű intézkedések és helyi akciók a klímaváltozás káros hatásai elleni védelem és általánosságban véve a fenntarthatóság kiemelt részét jelentik. A releváns nemzeti és EU‐s politikákra építve, a gazdasági szereplőkkel és társadalmi szervezetekkel együttműködve a városok vezetői valóban képesek arra, hogy a megfelelő lépéseket, intézkedéseket megtegyék mind a klímaváltozás káros hatásainak megelőzésére, mind az azokhoz való alkalmazkodásra.

Magyarország e kérdésben a Klímabarát városok című kézikönyvvel járul hozzá a városok támogatásához a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az éghajlatváltozás okozta káros hatások elkerülése és az általa kínált lehetőségek kihasználása kreatív, jól felkészült városvezetést, rugalmas és alkalmazkodóképes településirányítást kíván. A kötet ehhez kíván európai tudást nyújtani a városirányításban dolgozók számára a városok lehetőségeiről és feladatairól.

A teljes kézikönyv ide kattintva letölthető!